The Gardens – Knockdown Rebuild


Project Description

Location: Turner ACT
Total Floor Area: 285m2
Year Completed: 2020
Architect: Paul Tilse Architecture
EER: 6 Stars

The project brief for this home was to build an architectural designed home for the families current and future needs utilising the latest design principles and building techniques. Every space in this home is generous in size, light filled with deep connection with natural materials used inside and outside of the home. A rich combination of features including timber, recycled brick and steel help this space to bleed with character while attributing to the homes quality finish and feel.

Polished exposed aggregate concrete floor combined with specifically located large black frames double-glazed windows allow the home to take full advantage of its northerly aspect. Minimal Glazing to the east and west combine with a 9.765kW solar panel system with a 6.3kWh battery bank gaining a 6-star energy efficiency rating. Inclusions of the recycled red brickwork pays homage to the suburb’s age with dark metal elements which propel this home into the modern era of design and building. The front façade of this beautiful home demands your attention with bold form and colours.

 

Photography by Donna Sulway

Piddington House – Knockdown Rebuild


Project Description

Location: Watson ACT

Total Floor Area: 282m2
Year Completed: 2020
Architect: Quest Architecture
EER: 6 Stars

This home is a clever study of how conflicting requirements in a brief can be superbly designed and constructed.

Light filled yet private. Sympathetic yet contemporary. Industrial yet homely.

With north to the front of the block, the courtyard layout provides opportunity for two zones of north facing living areas. The high raked ceilings allow the street facing window to be raised for privacy but remain large enough to allow ample northern sun in winter and tree canopy views, while the reminder of the house is able to open up to the internal courtyard, covered alfresco and lawn area – a completely private sanctuary including plunge pool, deck, fire pit and landscaped gardens.

This home combines both traditional and contemporary materials, styles and methods of construction that have been designed and executed in a unique manner giving this home a clearly distinguishable identity.

The result of this project is a prime example of what can be achieved when “the team” is extended beyond potential company barriers to give life to a shared objective of building a home of the highest quality delivered through inclusive and transparent communication. Throughout the build the client’s vision was able to be realised through comprehensive 3-way communication between architect, builder, and client. To say the client is delighted about the design, build process and finished product is an understatement, explaining to friends and family that they would gladly build with 360 Building Solutions and Quest architecture in a heartbeat!